Διάφορα Άρθρα

Συμπεριφορές Των Γονιών Που Βλάπτουν Ψυχολογικά Το Παιδί

Συμπεριφορές Των Γονιών Που Βλάπτουν Ψυχολογικά Το Παιδί.

Τι είναι αυτό που θέλει κάθε γονιός για το παιδί του; Να είναι ευτυχισμένο και να χαρεί την ζωή του, πολλές φορές όμως, χωρίς να το θέλει περνάει στο παιδί του αντιφατικά μηνύματα που το μπερδεύουν. Αποτέλεσμα το παιδί να αγχώνεται, να θυμώνει ή ακόμη να εκδηλώνει μια καταθλιπτική σημειολογία, να δημιουργεί δυσλειτουργικές φιλικές σχέσεις και ερωτικές αργότερα στην ενήλικη ζωή του, να μην πιστεύει στον εαυτό του.

Ας δούμε κάποια από τα λάθη που κάνουν οι γονείς που οδηγούν στις παραπάνω συμπεριφορές.

Μειώνεται τον άλλο γονιό 

Μπορεί η μεταξύ σας σχέσει να μην είναι αυτή που θα θέλατε ή να είστε χωρισμένοι, αυτό όμως δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα να μειώσετε τον γονιό του. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως τον επιλέξατε για να γίνει ο μπαμπάς ή η μαμά των παιδιών σας! Επίσης αν η σχέση σας δεν είναι καλή και τσακώνεστε η είστε αδιάφοροι ο ένας προς τον άλλον, αυτή την εικόνα περνάτε στο παιδί για τις σχέσεις, την αγάπη και την έκφραση της. Επίσης εάν τσακώνεστε και απειλείται τον σύντροφο σας με χωρισμό κάθε τρεις και λίγο, δημιουργείται στο παιδί ανασφάλεια και χρόνιο άγχος.

Μην πέφτετε λοιπόν και εσείς στην παγίδα για το ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός γονιός, προσπαθώντας να υποτιμήσετε τον άλλον, συνειδητά ή μη, καθώς το παιδί σας μεγαλώνοντας θα έχει την δική του γνώμη, βλέποντας τις δικές σας συμπεριφορές θα μπορεί να αξιολογήσει, και μαντέψτε πιο είναι το αποτέλεσμα…

”Είμαστε φίλοι”

Όχι δεν είστε φίλοι, είστε ο γονιός και είναι το παιδί σας, Συχνά ακούω από μητέρες κυρίως πως είναι φίλες με τις κόρες τους και μοιράζονται τα πάντα μαζί τους : άγχη, προβληματισμούς, αγωνίες, μητέρες που περιμένουν τις κόρες τους να τις συμβουλέψει τι θα κάνουν και πως θα συμπεριφερθούν σε κάποιες περιστάσεις. Πιο απλά, μητέρες που ”φορτώνουν” στο παιδί τι δική τους αδύναμη ψυχοσύνθεση και περιμένουν από αυτό να τις βοηθήσει και να βρουν λύσεις… Αποτέλεσμα το παιδί να αρχίσει να παίρνει τα ηνία στην σχέση γονιού-παιδιού και να επιβάλει να γίνεται με τον τρόπο του αυτό που εκείνο θέλει στην οικογένεια, εφόσον αντιμετωπίζεται από τον γονιό του σαν να είναι εκείνο ο γονιός… Θυμηθείτε : το παιδί σας δεν είναι ο ψυχοθεραπευτής σας.

”Εγώ ξέρω!” 

Το αντίθετο από το προηγούμενο, όπου ο γονιός είναι αυτός που ”ξέρει” τι και πως το παιδί του πρέπει να νιώθει και να συμπεριφέρεται. Έτσι, εκείνος θα του πει πως θα αισθανθεί και θα συμπεριφερθεί στην κάθε περίσταση, αν θα στενοχωρηθεί ή όχι και πολλές φορές θα υποτίμηση το παιδικό συναίσθημα ή ακόμη και θα το κοροϊδέψει για να το μικρύνει, μικραίνοντας όμως τον ψυχισμό του παιδιού του και κάνοντας το να ”νιώθει” λάθος σε ότι κάνει και νιώθει αν δεν είναι αποδεκτό από εκείνον. Μάλιστα, καταφέρνει αντί να το φέρει κοντά του και να το αγκαλιάσει να το διώχνει μακριά και εκείνο να νιώθει πως δεν έχει την κατάλληλη στήριξη

Έλλειψη οριοθέτησης 

Έχουμε μιλήσει αρκετά για την οριοθέτηση και για το πόσο σημαντική είναι για το παιδί. Μάλιστα, πολλά παιδιά ”προκαλούν” με τον τρόπο τους και χωρίς να το καταλάβουν το γονιό να τα οριοθετήσει, εφόσον τους προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά. Οι κανόνες είναι αυτοί που ”λένε” στο παιδί τι θα κάνει και μέχρι που μπορεί να φτάσει, όπως  και πως μπορεί να διαπραγματευτεί ή και τι συμβαίνει αν τους παραβιάσει. Είναι σαν μια πρόβα για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους, οπού αρχίζουν και κατανοούν από μικρή ηλικία τα όρια και την σημασία τους για να μπορούμε να ζήσουμε σε μία ομάδα. Χρειάζεται οριοθέτηση λοιπόν και τήρηση των κανόνων αυτών με σταθερότητα, διαφορετικά το αγγελούδι σας θα προσπαθήσει να αυτό-οριοθετηθεί με τον δικό του τρόπο που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε προβληματικές ή και παραβατικές συμπεριφορές, ”φτιάχνοντας” χαμηλή αυτοεκτίμηση και ματαιώνοντας τον εαυτό του.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-ψυχοθεραπέυτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αγωγή Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 

Πηγή : www.mothersblog.gr

Photo by Robert Collins on Unsplash