Διάφορα Άρθρα

Συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στον ύπνο του μωρού

 

 

Συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στον ύπνο του μωρού

Το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, όλα είναι πρωτόγνωρα. Στο σπίτι ζούμε μια νέα καθημερινότητα και οι ανησυχίες που έχουμε, είναι σίγουρα πολλές.

Ο ύπνος του μωρού είναι κάτι που απασχολεί αρκετά τους νέους γονείς. ” Πρέπει να το ξυπνάμε όταν έρθει η ώρα να φάμε; ” , ” πόσες ώρες κοιμάται σερί το μωρό; ” είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που σίγουρα έχουν περάσει και από το δικό σας μυαλό.

Επειδή όλα γύρω μας είναι πρωτόγνωρα,  είναι λογικό να κάνουμε λάθη, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς και αποφύγετε τα.

Το αφήνουμε ξύπνιο όλη μέρα ( για να κοιμηθεί την νύχτα )

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι, αν ένα μωρό μείνει ξύπνιο όλη μέρα ή αν κοιμηθεί αργά το βράδυ, θα είναι τόσο κουρασμένο που θα αποκοιμηθεί αμέσως μόλις το βάλουν στο κρεβατάκι του. Λάθος! Υπάρχουν ορισμένα χρονικά διαστήματα που όπου τα παιδιά αρχίζουν να νυστάζουν. Όταν όμως ξεπεραστούν και τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ξύπνια, τότε ξαγρυπνούν, βρίσκονται σε υπερένταση και πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ξανά νυστάξουν. Τα μωρά, αλλά και τα μικρά παιδιά, εξαντλούνται εύκολα, με αποτέλεσμα να έχουν υπερβολική ένταση εάν δεν κοιμηθούν λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα κουρασμένο παιδί είναι δύσκολο να ηρεμήσει και να μπορεί να χαλαρώσει για τον νυχτερινό τους ύπνο.

Το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς ακόμη και όταν ξεπεράσει τους 6 μήνες 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος του νεογέννητου στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς έχει μεν οφέλη, αλλά όχι όταν ξεπερνάει τους 6 μήνες.  Εάν συνεχίσει το μωρό να μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του, θα δυσκολευτεί να ανεξαρτητοποιηθεί και να μάθει να κοιμάται μόνο του.

Νομίζουν ότι η ρουτίνα του ύπνου του μωρού θα διαρκέσει για πάντα

Και όμως η ρουτίνα ύπνου ενός μωρού αλλάζει συνεχώς. Επιπλέον, το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δεν σημαίνει ότι θα έχει τις ίδιες αντιδράσεις και το ίδιο πρόγραμμα με ένα άλλο μωρό ίδιας ηλικίας.

Κοιμούνται με το νεογέννητο στον καναπέ

Ο ύπνος με το νεογέννητο στον καναπέ, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Μπορεί άθελα μας να το πλακώσουμε στον ύπνο μας ή να το χτυπήσουμε κατά λάθος, ακόμη και να πέσει από τον καναπέ.

Αφήνεται ανοιχτό το φως στο δωμάτιο που κοιμάται

Είτε την ημέρα είτε την νύχτα το μωρό θα πρέπει να κοιμάται σε ένα δωμάτιο με λίγο φως. Κι αυτό διότι το σκοτάδι έχει έχει μία ηρεμιστική επίδραση στα μωρά και συμβάλει στην παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στην ρύθμιση του ύπνου.

Μετατρέπουμε το δωμάτιο σε παιχνιδότοπο 

Προκειμένου να το ”δελεάσετε” για να κοιμηθεί, μεταφέρεται όλα του τα παιχνίδια στην κούνια του. Λάθος! Η κούνια δεν μπορεί να γίνει δεύτερο playroom. Πρέπει να βοηθήσουμε το μωρό να συνειδητοποιήσει ότι η κούνια και το κρεβάτι είναι για κοιμόμαστε και ότι σημαίνει ύπνος όχι παιχνίδι. Εξάλλου, βάζοντας πολλά παιχνίδια στην κούνια του, μπορεί να προκληθούν προβλήματα τόσο στην άνεση όσο και στην ασφάλεια του.

Πηγή : www.vita.gr

Πηγή : www.mothersblog.gr

paidikimoda.gr 

www.facebook.com

Photo by Peter Oslanec on Unsplash